Kommande starter
Om utbildningen
Socialpedagog
Nästa kursstart är hösten 2025.
Socialpedagogutbildningen på distans är för dig som tycker om att arbeta med och för människor. Utbildningen riktar sig framförallt mot målgruppen barn, ungdomar och vuxna med behov av stöd. Utbildningen präglas av folkbildningens helhetsperspektiv, där vi utgår från hela människan och dess styrkor och förmågor. Vem du är som deltagare och vilka erfarenheter du har med dig, bidrar till utbildningens utformning.
Vi studerar det beteendevetenskapliga fältet där ämnen som socialpedagogik, psykologi, sociologi, socialpsykologi och etik ingår. Vi studerar även det sociala arbetets organisation och historia. I utbildningen arbetar vi utifrån tema med ämnesintegrering vilket betyder att vi inte har kurser utan fokuserar på olika temaområden. Förutom våra lärare kommer du att möta föreläsare från arbetslivet, detta för att att utbildningen ska vara aktuell och förankrad i socialpedagogens professionella vardag.
Studieform
Utbildningen bedrivs på distans på heltid med obligatoriska träffar på Sundbybergs folkhögskola, 2-3 dagar per tillfälle varannan till var fjärde vecka. Aktivt deltagande i utbildningen sker även online genom grupparbeten, fjärrundervisning och vi arbetar även med handledning och seminarier online. Under utbildningen genomför vi även studiebesök, teaterbesök och museum som inte alltid förläggs till träffarna. I genomsnitt är det aktivt arbete tillsammans med lärare och andra deltagare 20 timmar i veckan schemalagt under dagtid 9-15 måndag till fredag. Övrig tid är inläsning av litteratur och förberedelser samt tid för egen reflektion och egna uppgifter som kan fördelas mer fritt.
Under utbildningen får du möjlighet att tillsammans med övriga deltagare samtala och diskutera de olika uppgifterna vi arbetar med. Det gör att era insikter och medvetenhet fördjupas samt att vi kan pröva praktisk tillämpning. Skolan har även ett samarbete med utbildningar till terapeut där det finns möjlighet att ansöka om att delta i utbildningsterapi utan kostnad.
Handledning och feedback sker kontinuerligt både från lärare och andra deltagare. Skolan kan inte erbjuda kost och logi vid träffarna. Du behöver själv ha tillgång till dator och internet.
Möten online sker med webbkamera i både helklass och mindre grupper.
Att arbeta kvällar och helger samtidigt som utbildningen kan fungera men det rekommenderas inte att arbeta mer än 60% då studierna är på heltid.
Så ansöker du
Urval och antagning
Antagningsvillkor: Du ska ha fyllt 23 år och ha 3-årig gymnasieexamen (eller motsvarande) med behörighet för yrkeshögskola. Du bör ha varit ute i arbetslivet några år, gärna inom socialt arbete eller fritidsverksamhet. Om du haft eget beroende alternativt kriminalitet så behöver du styrka att det ligger minst tre år tillbaka i tiden. För att bli aktuell som sökande måste du bifoga ett antal handlingar enligt information här nedanför. Vi gör en samlad bedömning utifrån formell kompetens, erfarenheter, motivation samt motiv till att gå utbildningen.
För dig som saknar behörighet och vill söka med reell kompetens skicka ett personligt brev via e-post till kursansvarig lärare för att få mer information.
Antagningen kommer att ske genom intervjuer under mars till maj på skolan i Rissne. Antagningen kommer att ske löpande efter intervju så se till att din ansökan är komplett. I maj kommer det ske en träff på skolan för alla som börjar utbildningen till hösten.
Ett formellt antagningsbesked kommer att skickas till din registrerade e-postadress. Vi kan komma att kontakta referenspersoner.
Intresseanmälan
Sundbybergs folkhögskola har haft sitt nuvarande namn sedan 1997, men skolans anor sträcker sig ända tillbaka till 1836 då den kallades Stockholms Borgarskola. Skolan erbjuder kurser på olika nivåer där du både kan läsa upp grundskolebehörighet, gymnasiebehörighet, gå olika kreativa...
Läs mer om Sundbybergs Folkhögskola och visa alla utbildningar.