Miljö-och Hållbarhetsstrateg
🖤Black Week är här!🖤Ta chansen att utvecklas med20% rabattpå alla våra kurser och utbildningar!📅Gäller: 22 november – 3 december
💻Ange kod: BW24 i kassan
💳Obs!Erbjudandet gäller endast för personer som inte köpt en utbildning hos oss de senaste 14 dagarna och för betalningar via Svea.
Brinner du för miljö och hållbar utveckling?
Världen står inför en rad globala utmaningar som klimatförändringar, energiförsörjning, ekonomisk kris, artutrotning, fattigdom och konflikter. En utbildning och nytänkande forskning har, och kommer att ha en fortsatt betydande roll i att analysera, kritiskt belysa och diskutera dessa utmaningar. På liknande sätt kommer de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt du som student tar med dig ut i yrkes- och privatlivet vara avgörande i arbetet för en hållbar utveckling.
Kursen handlar om människans möjligheter att på ett uthålligt sätt nyttja jordens resurser och att verka för en mer rättvis värld. Identifiering av nyckelfrågor, strategiska val är i fokus på vägen mot hållbar utveckling. Förståelse av utmaningarnas komplexitet och en fördjupad kunskap om hållbar utveckling.
Arbeta som miljö-och hållbarhetsstrateg
Företag inom industrin
Arbeta med miljö- och hållbarhetsstrategier för att minska företagets klimatavtryck, förbättra resurshanteringen och säkerställa att verksamheten följer miljölagstiftning.
Konsultföretag inom miljö och hållbarhet
Rådgivning och support till företag och organisationer för att implementera miljöledningssystem, utföra miljöbedömningar och utveckla hållbarhetsstrategier.
Ideella organisationer och NGO
Arbeta med miljö- och hållbarhetsprojekt inom områden som bevarande av biologisk mångfald, klimatfrågor och social hållbarhet.
Kommuner och regioner
Arbeta med lokala miljö- och hållbarhetsprojekt, klimatstrategier och samhällsplanering för att minska miljöpåverkan och främja hållbar utveckling i samhället.
Energibranschen
Delta i projekt som syftar till att öka användningen av förnybar energi, minska utsläpp och bidra till hållbar energiförsörjning.
Den 2-åriga utbildningen har nivå SeQF 5
En SeQF 5-certifierad utbildning innebär en kvalitetsstämplad utbildningsnivå som motsvarar en hög kvalifikationsstandard och en gedigen yrkeskompetens. En utbildning på denna nivå är utformad för att ge både djupgående kunskap och praktiska färdigheter som är direkt anpassade till arbetslivet. För en elev innebär det att en SeQF 5-utbildning är noggrant kvalitetssäkrad och placerad på en kvalifikationsnivå där både teoretiska och praktiska moment väger tungt – något som arbetsgivare värdesätter högt.
Att ha en utbildning på SeQF nivå 5 ger elever en tydlig konkurrensfördel på arbetsmarknaden. Denna kvalifikation visar att eleven besitter goda kunskaper och färdigheter i problemlösning och förmågan att självständigt ta ansvar för komplexa uppgifter.
Den unika placeringen på nivå 5 i det svenska och europeiska kvalifikationssystemet öppnar också dörrar internationellt. Genom SeQF koppling till det europeiska kvalifikationsramverket EQF kan denna utbildning bli erkänd över landsgränser, vilket ger eleven större möjligheter att arbeta internationellt.
Kommande kursstarter
Fakta om utbildningen
Utbildningens mål:
Förståelse för hållbar utveckling och miljöutmaningar
Studenten ska ha en god förståelse för globala och lokala miljöutmaningar, inklusive klimatförändringar, biologisk mångfald, resurshantering och försurning, samt för hållbar utvecklings principer.
Kunskap om miljöpolitik och lagstiftning
Studenten ska ha god kännedom om miljö- och hållbarhetspolitik
Etiskt och ansvarsfullt arbete inom hållbarhet
Studenten ska ha förmågan att arbeta utifrån etiska principer och ta ansvar för miljö- och hållbarhetsfrågor inom verksamheter, inklusive respekt för lagstiftning och principer för social och ekologisk rättvisa.
Förmåga att arbeta strategiskt och långsiktigt för hållbar utveckling
Studenten ska kunna bidra till en långsiktig hållbar utveckling inom organisationer, med hänsyn till både ekonomiska och miljömässiga mål.
Förmåga att genomföra miljörevision och uppföljning
Studenten ska kunna genomföra miljörevisioner och analysera resultat för att förbättra och anpassa organisationens miljöarbete.
Allmän information
1-åriga utbildningens upplägg:
20 uppgifter totalt:
Utbildningen består av 20 uppgifter som du genomför i din egen takt. Varje uppgift representerar ett steg i lärandeprocessen, och du kan välja hur snabbt eller långsamt du vill arbeta dig igenom dem.
Tillgång till en digital portal:
Alla uppgifter och instruktioner finns tillgängliga i en utbildningsportal online. Här får du tillgång till allt du behöver för att genomföra utbildningen.
En och samma handledare:
Under hela utbildningen har du en handledare som följer dig från början till slut. Handledaren svarar på frågor och ger stöd vid behov.
3 års tidsram:
Trots att utbildningen motsvarar ett års heltidsstudier, har du upp till tre år på dig att slutföra alla uppgifter. Detta ger dig möjlighet att balansera studierna med andra åtaganden, som arbete eller familjeliv.
2- åriga utbildningens kursplan/innehåll Innehåll från den 1-åriga utbildningen plus följande.
Block 1: Är praktik på 160 timmar (detta får valideras med tidigare arbetslivserfarenhet som ej är äldre än tio år). Samt att skriva en rapport kring arbetet.
Gällande praktik så godkänner vi allt arbete inom den sociala faktorn. Det kan vara på en skola, behandlingshem, sjukvården, åldringsvården, fritidsgårdar, frivilligorganisationer, kvinnoboenden m.m. Vi ordnar inga praktikplatser utan det gör eleven själv.
Block 2:Innehåller fyra uppgifter utifrån en bok, liknande från år 1.
Block 3:I det här blocket ska du genomföra en uppsats. Du ska ha din utgångspunkt i intervjuer som du ska ta hjälp av för att kunna besvara din valda frågeställning.
Block 4:I det här blocket ska du igen genomföra en uppsats. Du ska ha din utgångspunkt från litteratur i stället för intervjuer för att kunna besvara dina valda frågeställningar.
4 års tidsram: Trots att utbildningen motsvarar 2 års deltidsstudier, har du upp till 4 år på dig att slutföra alla uppgifter. Detta ger dig möjlighet att balansera studierna med andra åtaganden, som arbete eller familjeliv.
Utbildningens innehåll
Hållbar utveckling och miljöutmaningar
- Introduktion till hållbar utveckling; social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet
- Globala miljöutmaningar såsom klimatförändringar, biologisk mångfald, försurning av mark och vatten, samt energiutmaningar
- Kretsloppet i naturen och naturresurser: förståelse för hur naturens cykler fungerar och hur resurserna nyttjas
Ekosystem och klimatförändringar
- Ekosystem och de naturliga kretsloppen: förståelse för hur naturliga ekosystem fungerar och påverkas av mänskliga aktiviteter
- Klimatförändringar: orsaker, konsekvenser och strategier för klimatanpassning och klimatförebyggande åtgärder
- Globala hoten i ett framtidsperspektiv: analyser av hot som påverkar miljö och samhälle ur ett långsiktigt perspektiv
EU och global miljöpolitik
- EU och de globala hoten
- De globala hoten i ett framtidsperspektiv
- Problem och utmaningar i genomförandet av miljöpolitiken
Miljölagstiftning och riskhantering
- Översikt av svensk miljörätt
- Riskhantering: identifiering och hantering av miljörisker i verksamheter och projekt
- Planering och skydd av vattenresurser
Miljöekonomi och hållbarhetsaspekter
- Grundläggande miljöekonomi och hur ekonomiska styrmedel kan användas för att styra mot hållbara val
- Hållbarhetsaspekter i ekonomiska beslut: förstå hur hållbarhetskrav påverkar företags ekonomi och beslut
- Etik och hållbarhet: moraliska överväganden i hållbarhetsarbete, inklusive företags ansvar för miljö och samhälle
Intressentanalys och värdering
- Intressentanalys: identifiera och analysera relevanta intressenter och deras krav på hållbarhet
- Värdering av hållbarhetsaspekter för att prioritera aktiviteter och kommunicera värdet av hållbarhet för olika intressenter
Hållbarhetsstrategiskt arbete
- Utformning av hållbarhetsstrategier för olika typer av organisationer
- Kommunikation i hållbarhetsarbete: strategier för att informera och engagera både internt och externt
- Miljö- och hållbarhetsstrategisk analys: att bedöma organisationers hållbarhetsprestanda och identifiera förbättringsområden
Miljöledningssystem och miljörevision
- Miljöledningssystem strukturerad miljöledning och hur man implementerar ett effektivt system
- Miljörevision: genomgång av metoder för att utvärdera och förbättra organisationens miljöarbete
- Ledningssystem för hållbarhet: integrering av miljö, kvalitet och socialt ansvar i verksamhetens ledningssystem
Miljöbedömning och riskhantering
- Miljöbedömning: processer för att bedöma en verksamhets eller projekts påverkan på miljön
- Avfall, källsortering och återvinning: hur organisationer kan arbeta för att minska och hantera sitt avfall
- Larmsignaler i naturen: tidiga varningssignaler på miljöförändringar och hur man reagerar på dessa
Hållbar produktutveckling och framtidsanalys
- Hållbar framtid: analys för att hantera framtida miljöutmaningar
- Kommunikation av hållbarhet: hur man når ut med budskap om hållbarhet och engagerar omvärlden i förändringsarbete
Slutarbete
- Ämnesspecifik redovisning som kopplas till elevens nya kunskaper
Antagningskrav
- Du måste ha internetåtkomst för att kunna studera
- God självkännedom
- Goda kunskaper i svenska, i både tal och skrift
Kostnader
Priser
Utbildning 1 år: 18.900 inklusive moms.
Utbildning 2 år: 23.850 inklusive moms.
Lägga till år 2: 4,950 inklusive moms.
För dig som inte kan betala hela avgiften erbjuder vi att delbetala via Svea Ekonomi. Skulle ni inte ha möjlighet att betala via dem så kontakta oss via vårt kontaktformulär så får vi se hur vi skulle kunna hjälpa er