KHD/Y – Konsthantverk/design
En yrkesutbildning med inriktning mot konsthantverk och formgivning. Den vänder sig till dig som vill arbeta inom trä-, metall-, textilbranschen eller som konsthantverkare, möbelsnickare, designer, formgivare, scenograf, med mera.
Utbildningens mål
- att ge ökade praktiska och teoretiska kunskaper
- att ge en bred inblick i olika material, tekniker och uttryckssätt
- att genom praktiskt arbete utveckla teknik och formsinne
- att stimulera till kreativt tänkande och god problemlösningsförmåga
- att ta del av vårt rika kulturarv och inspirera till ett nytänkande anpassat till dagens behov av konsthantverk och formgivning
Kommande kursstarter
Ansökan och behörighet
Utbildningen fordrar 3-årig gymnasiekompetens eller motsvarande kunskaper.
Kursinnehåll
Trä
Egen formgivning och tillverkning av föremål i trä, arbete med handverktyg och maskiner. Verktygs-, material- och maskinlära. Nya och gamla hantverkstekniker i färskt och torkat virke.
Träslagens egenskaper, sågningsprinciper, sammansättningstekniker, virkestorkning, böjträtekniker. Skärsvarvning, ytbehandling.
Metall
Egen formgivning och tillverkning av föremål/objekt i stål och andra metaller som mässing, koppar, aluminium mm. Arbete med handverktyg och maskiner.
Verktygs-, material- och maskinlära. Gassvetsning, migsvetsning, mjuk-, hårdlödning. Kall- varm bearbetning, plåtformning. Plastisk bearbetning av stål (smide). Ytbehandling/patinering
Textil
Egen formgivning och tillverkning av textila produkter. Traditionell och experimentell vävning i olika material och tekniker.
Målad-, tryckt varp och annan dekorativ vävning. Planering, uträkning och materiallära. Fotoscreentryck på textil, glas, trä, metall mm, blocktryck. Färgning, batik, fria textila tekniker. Avslutningar, monteringar.
Design
Folkhögskola design: Form/designuppgifter. Skissteknik, modellbygge. Formlära. Digital bild (grundläggande photoshop, illustrator, indesign) Redovisnings-, utställnings-, presentationsteknik.
Färg & form
Teckning i olika material och tekniker: Skissteknik, perspektivlära, bildkomposition. Färglära. Målning. Färg, pigment och bindemedel. Tredimensionellt arbete: ex gips och betong. Illustration och grafisk formgivning. Arbete med informationsmaterial
Kostnader
Undervisningen på folkhögskola är kostnadsfri och CSN-berättigande. De har en stor mängd olika material på skolan vilket ger bra förutsättningar för ett effektivt år. Du betalar för boende, mat, material och studieresor.
Kontakta skolan för mer information!
CSN
Kursen vänder sig till dig som inte har möjlighet att ta studielån på folkhögskolekvoten. CSN för KHD/Y räknas på högskolekvoten
Intresseanmälan
En populär folkhögskola
Grimslövs folkhögskolas vision är att "att göra skillnad" och på det viset bidra till Region Kronobergs vision Ett gott liv i ett livskraftigt län. Studietiden på Grimslövs folkhögskola ska upplevas som en förändring i positiv riktning för alla som studerar. Helhetsbedömningen...
Läs mer om Grimslövs Folkhögskola och visa alla utbildningar.